Đề thi thử môn tiếng Anh THPT Quốc gia năm 2016 - Đề số 9_du học trong tầm tay sưu tầm

Kì thi THPT sắp tới, duhoctrongtamtay sưu tầm một số đề thi giúp các bạn học sinh lớp 12 chuẩn bị kiến thức thật tốt cho kì thi.

I. PHẦN TRẮC NGHIỆM (64 câu; 8 điểm)

Chọn từ có phần gạch chân phát âm khác các từ còn lại:

Question 1:           A. mastered          B. gifted               C. minded                   D. dedicated

Question 2:          A. school              B. each                 C. speech                    D. teacher

Chọn từ có trọng âm nhấn vào âm tiết ở vị trí khác:

Question 3:         A. prevention         B. organism          C. attraction                 D. engagement

Question 4:         A. inhabit               B. disappear         C. imagine                   D. continue

Question 5:    A. politician           B. popularity        C. laboratory               D. documentary

Chọn đáp án để hoàn thành câu:

Question 6: During the time I started to get chest pains, I ……… tennis a lot.

A. was playing     B. had  played             C. would  play                        D. have played

Question 7: My computer  is not             of running this software

A. suitable                        B. capable                   C. compatible              D. able

Question 8: We object                your leaving dinner table to take calls.

A. for                               B. on                           C. to                            D. with

Question 9: …………, he could not lift the trap door.

A. As he was strong                                B. Strong as was he

C. As strong he was                                D. Strong as he was

Question 10: When I was little, my father gave me some advice.   He said        talk to strangers

A. don’t               B. I  shouldn’t             C. that  shouldn’t         D. that I don’t

Question 11: Although ……. satisfied with the contract, the officials hesitatingly agreed to sign it

A. completion                  B. completely              C. completed               D. complete

Question 12: I think Japan          _ the World Cup one day

A. wins                B. is  winning              C. is  going to win       D. will win

Question 13: He always complains about my ………………….to cook.

A. inability                       B. unable                     C. ability                     D. able

Question 14: Is that a good mother who only cares   about her                   ?

A. beauty             B. beautiful                  C. beautify                  D. beautifully

Question 15: That hotel is so  expensive. They                           you sixty pounds for bed and breakfast.

A. take                             B. cost                         C. charge                     D. fine

Question 16: Is this the address to ………………you want the package sent?

A. where              B. whose                     C. whom                     D. which

Question 17: I'm sure you'll   have no                the exam

A. difficulty  passing                                            B. difficulties to pass

C. difficulty to pass                                              D. difficulties of passing

Question 18: - Janet: "Do you feel like going to the cinema this evening?" -  Susan:  "              ."

A. I don't agree,  I'm afraid                                  B. You’re welcome

C. That  would be great                           D. I feel very bored

Question 19: My responsibility is to wash the  dishes and          the garbage

A. take  up                       B. get  out                    C. get  up                    D. take out

Question 20: : It is necessary to be careful ……………your career.

A. when  you have chosen                                  B. when you will choose

C. when you chose                                              D. when choosing

Question 21: “What a lovely hat you  have!”  -                  “Thanks       .”

A. That’s  Ok                   B. I don’t care             C. Certainly                 D. I’m glad you like it

Question 22: I am considering                            my job. Can you recommend a good company?

A. changing                     B. to  change               C. to  move                 D. moving

Question 23: I didn’t know exactly how old he was, but he …..about 30 the first time we met

A. should  be                   B. must have been       C. should have been    D. must be

Question 24: Since I came  here, I          a lot of acquaintances

A. am  having                  B. have                        C. have  had                D. had

Question 25: The train                when we arrived at the station

A. had left already           B. has left already        C. had already left       D. was already leaving

Question 26: While I                 TV last night, a mouse ran across the floor

A. was  watching B. watched                  C. watch                      D. am watching

Question 27: The most common way of attracting someone’s attention from a   distance is       .

A. smiling                        B. nodding                  C. waving                   D. handshaking

Question 28: ……… children were injured. They all came back unharmed

A. None  of                      B. Not  any of the        C. None of the                        D. Not any of

Question 29: The room needs                 for the wedding

A. decorating                   B.  to  decorate            C. decorate                  D. be decorated

Đọc bài văn, chọn đáp án điền vào chỗ trống:

In  this  age of (1)             telephone networks and electronic mail, it seems that fewer and even fewer people are taking time to sit  down  and  write  letters  (2)______friends  and  relatives.  For hundreds  of  years,  letters  were  the  only way to  keep  (3)______people  who  were  any distance away and letter-writing was seen as an important skill for all learned  people (4)______.

Gradually, (5)______, the importance of writing letters is decreasing to a point that majority   of us have to (6)______a special effort to turn out something worthwhile when we apply for a job or  make a complaint. In business circles the tendency is for routine communications to become shorter. (7)______clients may appreciate a detailed letter, an employee who sends out long letters is often   regarded as (8)______. Many people prefer the telephone in all circumstances and its speed is      essential  in  many situations but (9)    have you put the telephone down, dissatisfied  with what you have managed to say? I don’t think I’ll throw my (10)           away yet.

Question 30: A. advanced                     B. progressive       C. highly-developed    D. all are correct

Question 31: A. for                                B. with                  C. from                         D. to

Question 32: A. on good terms with     B. in  step with      C. in contact with          D. in favour of

Question 33: A. mastered                      B. to  master          C. mastering                 D. to be mastered

Question 34: A. for example                 B. therefore            C. however                              D. in short

Question 35 :A. cause                            B. do                    C. make                        D. create

Question 36: A. As though                    B. Despite             C. Even  though           D. However

Question 37: A. impossible                       B. unusual          C. inefficient                 D. unimportant

Question 38: A. how about                       B. how  much     C. how  often                D. how long

Question 39: A. effort                               B. letter                C. telephone                 D. pen

Đọc đoạn văn và trả lời câu hỏi:

Long ago prehistoric man began to domesticate a number of wild plants and animals for his own use. This not only provided more abundant food but also allowed more people to live on a smaller plot of ground. We tend to forget that all of our present-day pets, livestock, and food plants were taken from the wild and developed into the forms we know today.

As centuries passed and human cultures evolved and blossomed, humans began to organise their knowledge of nature into the broad field of natural history. One aspect of early natural history concerned the use of plants for drugs and medicine. The early herbalists sometimes overworked their imaginations in this respect. For example, it was widely believed that a plant or part of a plant that resembles an internal organ would cure ailments of that organ, Thus, an extract made from a heart- shaped leaf might be prescribed for a person suffering from heart problems.

Nevertheless, the overall contributions of these early observers provided the rudiments of our present knowledge of drugs and their uses.

Question 40: What does this passage mainly discuss?

A. Prehistoric man                                   B. The beginning of natural history

C. Cures from plants                                D. Early plants and animals

Question 41: Domestication of plants and animals probably occurred because of ….

A. lack of wild animals and plants                       B. early mans power as a hunter

C. need for more readily available food   D. the desire of prehistoric man to be nomadic

Question 42: The word thisrefers to ……….

A. the earliest condition of prehistoric man          B. man’s domestication of plants and animals

C. providing food for man                                   D. man’s ability to live on a small plot of land

Question 43: The word blossomedis closest in meaning to …..

A. produced  flowers                   B. flourished                C. learned                    D. changed

Question 44: An herbalist is which of the following?

A. A dreamer                                                       B. A farmer

C. An early historian                                           D. Someone who uses plants in medicine

Question 45: The phrase in this respectrefers to ………

A. the development of the field of natural history

B. the use of plants for drugs and medicine

C. the origin of knowledge of nature

D. the development of human culture

Question 46: The word extractis closest in meaning to …..

A. ailment                        B. substance                C. flavour                    D. design

Question 47: Which of the following can be inferred from the passage?

A. Early herbalists were unimaginative

B. There is little relation between a cure for illness and the physical shape of a plant

C. The shape of a plant is indicative of its ability to cure ailments of a similarly shaped organ

D. The work of early herbalists has nothing to do with present day medicine

Question 48: The word rudimentsis closest in meaning to …..

A. history             B. beginnings              C. proofs                     D. requirements

Question 49: The passage would most likely lead to a more specific discussion in the field of……….

A. biology                        B. zoology                   C. astrology                 D. anatomy

Chọn phần gạch chân cần phải sửa:

Question 50: My (A) daughter attempts passing (B) the entrance (C) examination this year(D).

A. My                              B. passing                    C. entrance                  D. this year

Question 51: I am  (A) tired because (B) I’ve been (C) working too hardly (D).

A. am                               B. because                   C. been                        D. hardly

Question 52: My close (A) friend, that (B) has just got (C) Sacombank's scholarship, is an (D) excellent student.

A. close                B. that                          C. got                          D. an

Question 53: Are (A) English (B) spoken (C) in your classroom (D)?

A. Are                              B. English                   C. spoken                    D. your classroom

Question 54: If he works (A) more slowly (B), he wouldn't make (C) so many (D) mistakes.

A. works              B. slowly                     C. make                       D. many

Question 55: Computers are using (A) in many fields (B) such as (C) business, medicine and education (D).   

A. are using                     B. fields                       C. as                            D. education

Question 56: When (A) will (B) this letter (C) translated (D) ?

A. When              B. will                         C. this letter                 D. translated

Question 57: There’s something (A) wrong with (B)this wine (C). It tastes horribly (D).

A. something                   B. with                                    C. wine                       D. horribly

Question 58: How much (A) terms(B)  are there (C) in a school year (D) in your country?

A. How much                  B. terms                       C. are there                  D. in a school year

Question 59: Don’t forget (A) to say (B) goodbye to the interviewer (C) before leave (D) the office.

A. Don’t forget    B. to say                      C. to the interviewer    D. leave

Chọn câu có nghĩa gần với câu cho sẵn:

Question 60: The boy was not intelligent enough to have solved such complex problems alone

A. The complex problems couldn’t be solved because the boy was so stupid.

B. The boy was not intelligent but he managed to solve such complex problems

C. The boy, though quite intelligent, couldnt solve the complex problems.

D. The boy together with someone else solved the complex problems

Question 61: Mary loves her mother more than her father

A. Mary loves her mother more than her father does

B. Her father loves her mother but Mary loves her more

C. Mary’s love for her mother is greater than for her father

D. Her father doesn’t love her mother as much as Mary

Question 62: The singer has given up performing live

A. The singers performance has always been live

B. The singer used to perform live

C. The singers live performance has been cancelled

D. The singer is accustomed to performing live

Question 63: Had the advertisement for our product been better, more people would have bought it

A. Not many people bought our product because it was so bad

B. Our product was of better quality so that more people would buy it

C. Fewer people bought our product due to its bad quality

D. Since our advertisement for our product was so bad, fewer people bought it

Question 64: Tom told his girlfriend, “Let me tell him if you can’t”.

A. Tom volunteered to tell him if his girlfriend coundn’t

B. Tom advised his girlfriend to tell him if you couldn’t

C. Tom suggested that I should tell him if his girlfriend couldn’t

D. Tom asked his girlfriend to tell him if you couldn’t

 II. PHẦN TỰ LUẬN (2 điểm)

Viết lại những câu sau theo cách khác với nghĩa gần với câu cho sẵn

Question 65: He is very poor. He can’t buy a second hand bike. –

-> He is so …………………………………………………………………………………

Question 66: Students must hand in their assignments before the deadline.

--> It is essential that ……………………………………………………………………….

Question 67: It rained heavily, so he didn’t go to shool.

--> Had it not ……………………………………………………………………………….

Question 68: He can draw his portrait in  5 minutes.

--> His portrait can …………………………………………………………………………

Question 69: It often takes me thirty minutes to walk to school.

--> I often spend ……………………………………………………………………………

Question 70: Viết một đoạn văn khoảng 140 từ nói về một chương trình TV mà bạn yêu thích

Đáp án:

1.A 2.A 3.B 4.B 5.C 6.A 7.B 8.C 9.D 10.B
11.B 12.D 13.A 14.A 15.C 16.D 17.A 18.C 19.D 20.D
21.D 22.A 23.B 24.C 25.C 26.A 27.C 28.C 29.A 30.D
31.D 32.C 33.B 34.C 35.C 36.C 37.C 38.C 39.D 40.B
41.C 42.B 43.B 44.D 45.B 46.B 47.B 48.B 49.A 50.B
51.D 52.B 53.A 54.A 55.A 56.D 57.D 58.A 59.D 60.D
61.C 62.B 63.D 64.A

Nguồn:sưu tầm trên internet