Đề thi thử môn tiếng Anh THPT Quốc gia năm 2016 - Đề số 8_du học trong tầm tay sưu tầm

Thứ Sáu,
11/03/2016
Đăng bởi Nhân viên 01

Kì thi THPT sắp tới, duhoctrongtamtay sưu tầm một số đề thi giúp các bạn học sinh lớp 12 chuẩn bị kiến thức thật tốt cho kì thi.

SECTION A (8 POINTS)

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part is pronounced differently from that of the rest in each of the following questions

Question 1:     A. attacks                                B. repeats                   C. roofs                  D. trays

Question 2:     A. watch                     B. church                    C. stomach             D. change

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions.

Question 3:  A. eliminate         B. argument          C. achievement             D. involvement

Question 4:  A. resources         B. volcanic           C. promotion                 D. delicate

Question 5:  A. reject               B. attract               C. beauty                       D. decide

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions

Question 6: My mother does responsibility for the household chores in my family

A. my                              B. does                             C. chores                         D. for

Question 7: Mrs. Steven, along with her cousins from New Mexico, are planning to attend the festivities.

A. with                             B. to attend                      C. her cousins                  D. are

Question 8: After driving a car for ten miles, John suddenly realized that he has been driving in the wrong direction

A. suddenly realized        B. driving                        C. has been                     D. direction

Question 9: Being the biggest expanse of brackish water in the world, the Baltic Sea is of special interesting to scientists.

A. interesting                   B. in the                           C. is of                           D. Being

Question 10: Not longer are contributions to the advancement of industry made primarily by individuals.

A. advancement              B. contributions               C. made                          D. Not longer

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions

Question 11: Mary asked me whether I _________ the football match on TV the day before

A. would watch               B. have watched              C. had watched                D. watch

Question 12: He managed to keep his job _________ the manager had threatened to sack him

A. therefore                     B. although                      C. despite                         D. unless

Question 13: : It’s no use _________ a language if you don’t try to use it

A. learned                        B. learn                            C. to learn                        D. learning

Question 14: There is _________ in my bed room

A. a square wooden old table                                   B. an old square wooden table

C. a square old wooden table                                   D. an old wooden square table

Question 15: ____________ the phone rang later that night did Tom remember the appointment

A. Not until                      B. Only                        C. Just before                  D. No sooner

Question 16: When Tet holiday comes, Vietnamese people often feel inclined to ________ their houses.

A. clean through              B. clean in                      C. clean over                   D. clean up

Question 17: The more ________ and positive you look, the better you will feel

A. confidence                  B. confidently                  C. confident                     D. confide

Question 18: It’s essential that every student ________ all the lectures.

A. attend                          B. has attended                C. attends                       D. attended

Question 19: - Kate: “ How lovely your cats are!” - David: “ ____________”

A. Thank you, it is nice of you to say so                    B. Really? They are

C. I love them, too                                                      D. Can you say it again

Question 20: : I can't imagine _________ anywhere except here

A. that I study                  B. to study                       C. . study                           D. studying

Question 21: It is generally believed that “Men build the ________ and women make it home”.

A. bridge                          B. hospital                        C. school                         D. house

Question 22: _________ is the existence of a large number of different kinds of animals and plants which make a balanced environment

A. Extinction                   B. Habitat                     C. Biodiversity             D. Conservation

Question 23: My director is angry with me. I didn't do all the work I _________ last week

A. should have done                                                   B. must have done          

C. need to have done                                      D. may have done

Question 24: The boy __________ went to the hospital to ask for doctor's help

A. whose sister sicked                                     B. whose sick sister         

C. whose sister was sick                                 D. who his sister is sick

Question 25: You have to move this box to __________ the new television set

A. pay attention to                                           B. . make room for           

C. lose touch with                                           D. take notice of

Question 26: She ran ________ an interesting article about fashion while she was reading the newspaper.

A. away                           B. across                          C. out                               D. after

Question 27: Professor Smith was very interested in the diversity of cultures all over the world

A. changes                      B. conservation                C. variety                        D. difference

Question 28: It’s a secret. You _________ let anyone know about it

A. may not                       B. needn’t                        C. mightn’t                       D. mustn’t

Question 29: Dick: “I enjoyed myself so much at your birthday party.”- Patrice: “ _________. ”

A. Congratulations                                                   B. Oh, I’m glad to hear that

C. It’s a pleasure                                                      D. Oh, that’s kind of you

Mark the letter A,B,C or D on your sheet to indicate the word(s) OPPOSITE  in meaning to the underlined words in each of the following sentences.

Question 30: “That is a well-behaved boy whose behaviour has nothing to complain about”

A. behaving cleverly                                  B. behaving improperly  

C. behaving nice                                        D. good behavior

Question 31: After five days on trial, the court found him innocent of the crime and he was released.

A. benevolent                  B. innovative                   C. guilty                           D. naïve

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is CLOSEST in meaning to the underlined part in each of the following questions.

Question 32: My uncle, who is an accomplished guitarist, taught me how to play.

A. perfect                        B. famous                        C. skillful                    D. modest

Question 33: The dog saw his reflection in the pool of water

A. image                          B. imagination                  C. leash                     D. bone

Question 34: The situation seems to be changing minute by minute

A. time after time             B. from time to time         C. again and again        D. very rapidly

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word that best fits each of the numbered blanks from 35 to 44.

Environmental Concerns

              Earth is the only place we know of in the universe that can support human life. (35) _____ human activities are making the planet less fit to live on. As the western world (36) _____ on consuming two-thirds of the world's resources while half of the world's population do so just to stay alive we are rapidly destroying the (37) _____ resource we have by which all people can survive and prosper. Everywhere fertile soil is (38) _____ built on or washed into the sea. Renewable resources are exploited so much that they will never be able to recover (39) _____. We discharge pollutants into the atmosphere without any thought of the consequences. As a (40) _____ the planet's ability to support people is being reduced at the very time when rising human numbers and consumption are (41) _____ increasingly heavy demands on it.

              The Earth's (42) _____ resources are there for us to use. We need food, water, air, energy, medicines, warmth, shelter and minerals to (43) _____ us fed, comfortable, healthy and active. If we are sensible in how we use the resources, they will (44) _____ indefinitely. But if we use them wastefully and excessively, they will soon run out and everyone will suffer.

Question 35:  A. Although             B. Yet                          C. Still                     D. Despite

Question 36:  A. continues             B. repeats                    C. follows                D. carries

Question 37:  A. wastefully            B. rapidly                    C. lonely                  D. quickly

Question 38:  A. neither                 B. sooner                    C. rather                    D. either

Question 39:  A. utterly                  B. completely             C. quite                     D. greatly

Question 40:  A. result                   B. reaction                  C. development         D. product

Question 41:  A. making                B. doing                      C. having                  D. taking

Question 42:  A. living                   B. real                          C. natural                 D. genuine

Question 43:  A. maintain              B. stay                          C. hold                     D. keep

Question 44:  A. remain                 B. go                            C. last                       D. stand

 

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 45 to 54.

Before the 1500’s, the western plains of North America were dominated by farmers. One group, the Mandans, lived in the upper Missouri River country, primarily in present – day North Dakota. They had large villages of houses built close together. The tight arrangement enabled the Mandans to protect themselves more easily from the attacks of others who might seek to obtain some of the food these highly capable farmers stored from one year to the next.

              The women had primary responsibility for the fields. They had to exercise considerable skill to produce the desired results, for their northern location meant fleeting growing seasons. Winter often lingered; autumn could be ushered in by severe frost. For good measure, during the spring and summer, drought, heat, hail, grasshoppers, and other frustrations might await the wary grower.

              Under such conditions, Mandan women had to grow maize capable of weathering adversity. They began as early as it appeared feasible to do so in the spring, clearing the land, using fire to clear stubble from the fields and then planting. From this point until the first green corn could be harvested, the crop required labor and vigilance.

              Harvesting proceeded in two stages. In August the Mandans picked a smaller amount of the crop before it had matured fully. This green corn was boiled, dried and shelled, with some of the maize slated for immediate consumption and the rest stored in animal – skin bags. Later in the fall, the people picked the rest of the corn. They saved the best of the harvest for seeds or for trade, with the remainder eaten right away or stored for alter use in underground reserves. With appropriate banking of the extra food, the Mandans protected themselves against the disaster of crop failure and accompany hunger.

              The woman planted another staple, squash, about the first of June, and harvested it near the time of the green corn harvest. After they picked it, they sliced it, dried it, and strung the slices before they stored them. Once again, they saved the seeds from the best of the year’s crop. The Mandans also grew sunflowers and tobacco; the latter was the particular task of the older men.

Question 45: What is the main topic of the passage ?

A. The agricultural activities of a North American Society

B. Various ways corn can be used

C. The problems encountered by farmers specializing in growing once crop

D. Weather conditions on the western plains.

Question 46: The Mandans built their houses close together in order to ____________.

A. guard their supplies of food                                    B. share farming implements

C. protect themselves against the weather                   D. allow more room for growing corn

Question 47: The word “enabled” in the first paragraph is closest in meaning to ____________.

A. covered                      B. isolated                        C. helped                         D. reminded

Question 48: Why does the author believe that the Mandans were skilled farmers?

A. They developed new varieties of corn

B. They could grow crops despite adverse weather

C. They developed effective fertilizers.                  

D. They could grow crops in most types of soil.

Question 49: The word “consumption” in the paragraph is closest in meaning to _________.

A. conversation               B. decay                           C. eating                          D. planting

Question 50: Which of the following processes does the author imply was done by both men and women?

A. clearing fields                                   B. Harvesting corn          

C. Harvesting squash                            D. Planting corn

Question 51: The word “disaster” in paragraph 4 is closest in meaning to __________.

A. catastrophe                  B. history                C. history                    D. avoidance

Question 52: The word “them” in the last paragraph refers to _________.

A. women                        B. seeds                  C. slices                       D. the Mandans

Question 53: Which of the following crops was cultivated primarily by men?

A. Squash                        B. Sunflower          C. Corn                         D. Tobacco

Question 54: Throughout the passage, the author implies that the Mandans _________.

A. planned for the future                                 B. valued individuality    

C. were open to strangers                                D. were very adventurous

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 55 to 64.

              Are you interested in seeing the beautiful fall foliage of New England but tired of traffic jams and overbooked hotels? Then this year forget the crowds in New England and see the beautiful colors of autumn in the Catskills.

              These rugged mountains in New York State, just 90 miles northwest of New York City, are famous for the legendary tales of Rip Van Winkle, and more recently for the summer hotels that sprang up in the region during the 1940s, 1950s, and 1960s. Families trying to escape the heat of New York City found the Catskills to be the perfect place to stay for a month or so each summer. By the late 1950s there were over 500 resorts and hotels offering nighttime entertainment as well as all kinds of outdoor activities. Famous comedians like Jackie Gleason, Joan Rivers, and Sid Caesar all got their start touring the hotel clubs here. Since the introduction of air-conditioning and cheaper air travel, however, families have stopped coming to the Catskills in such large numbers, choosing instead more distant locations at different times of the year. Many of the Catskill hotels closed in the 1970s, but some remain and have expanded and changed their facilities to meet the needs of today's visitors.

              Currently, there are many activities available to the traveler besides witnessing the changing colors of the leaves. There is an all-organic sheep farm where visitors can see how a traditional sheep farm operates. There are also hundreds of miles of scenic drives in the area. Route 42, for instance, is an excellent site for spotting bald eagles. For more information on vacations in the Catskills, call the Office of Public Information.

Question 55: What is the author's main purpose in this passage?

A. to promote the Catskills as a vacation destination

B. to introduce visitors to famous Catskills entertainers.

C. to describe the history of the Catskills region

D. to compare the Catskills to New England

Question 56: The word "rugged" in paragraph 2 could be best replaced by which of the following?

A. barren                          B. rough                           C. tall                                D. lush

Question 57: According to the passage, which of the following caused the decline in the number of resorts in the 1970s?

A. television                                                     B. shorter vacations        

C. affordable air travel                                     D. more traffic

Question 58: Which of the following is closest in meaning to the word "legendary" in paragraph 2?

A. foolish                        B. perplexing                   C. mythical                     D. humorous

Question 59: The phrase "sprangup" in paragraph 2 most probably refers to something that has               .

A. operated vigorously     B. spread out                 C.  burst forth                   D. joined together

Question 60: In what season would a tourist most likely have visited the Catskills in the 1950s?

A. fall                              B. winter                          C. spring                           D. summer

Question 61: Which of the following most reflects the author's tone in this passage?

A. light and encouraging                                           B. informative and scientific

C. humorous and skeptical                                        D. regretful and reminiscent

Question 62: What does the passage imply that a visitor might be lucky enough to do?

A. see fall leaves in color                                B. see a kind of bird

C. work on a sheep farm                                 D. drive on scenic roads

Question 63: As used in paragraph 3, which of the following could best replace the word "spotting"?

A. photographing        B. seeing                       C. painting            D. shooting

Question 64: The author implies that in the Catskills, there are few                              

A. leaves                     B. eagles                       C. people              D. sheepy adventurous

SECTION B (2 POINTS)

I . Finish each of the following sentences in such a way that it means the same as the sentence printed before it

Question 65:  Last week, he gave me a nice present on the occasion of the Vietnamese Women's day

Last week, I...................................................................................................

Question 66: "I will give you a lift to your house tomorrow, Hoa" Hung said.

Hung said to Hoa ............................................................................................

Question 67: He didn’t become a teacher of English until 2001.

It was not ..........................................................................................................

Question 68: It takes me 30 minutes to ride to school. 

I spend................................................................................................

Question 69: The teacher started to write the lesson plan right after he returned home from the work.

Hardly had................................................................................................

 

II. In about 140 words, write a paragraph on the formal school education system in Vietnam.

You may follow the suggestions below:

- Levels of education:

primary (5 years; start from the age of 6) lower secondary (4 years) upper secondary (3 years)

- Compulsory education: 9 years (primary & lower secondary)

- The academic year: 35 weeks (9 months, from September to May)

- School terms: 2 terms: term 1 (Sept – Dec), term 2 (Jan – May)

- Time of the national examination for GCSE: early July

Đáp án:

1.D 2.C 3.B 4.D 5.C 6.B 7.D 8.C 9.A .10.D
11.C 12.B 13.D 14.B 15.A 16.D 17.C 18.A 19.A 20.D 
21.D 22.C 23.A 24.C 25.B 26.B 27.C 28.D 29.B 30.B
31.C 32.C 33.A 34.D 35.B 36.D 37.C 38.D 39.B 40.A
41.A 42.C 43.D 44.B 45.A 46.A 47.C 48.B 49.C 50.B
51.A 52.C 53.D 54.A 55.A 56.B 57.C 58.C 59.C 60.D
61.A 62.B 63.B 64.C

Nguồn:sưu tầm trên internet

popup

Số lượng:

Tổng tiền: