Đề thi thử môn tiếng Anh THPT Quốc gia năm 2016 - Đề số 7_du học trong tầm tay sưu tầm

Kì thi THPT sắp tới, duhoctrongtamtay sưu tầm một số đề thi giúp các bạn học sinh lớp 12 chuẩn bị kiến thức thật tốt cho kì thi.

SECTION A. (8 points)

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs

from the other three in pronunciation in each of the following questions

Question 1: A. attracted B. attended C. confided D. promised

Question 2: A. communication B. culture C. ceremony D. compliment

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in

the position of primary stress in each of the following questions.

Question 3: A. attract B. decide C. precede D. culture

Question 4: A. determine B. tradition C. sacrifice D. terrific

Question 5: A. informality B. socialise C. mischievous D. confidence

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following

questions.

Question 6: Thank you for your compliment___________my achievements.

A. to B. with C. from D. on

Question 7: I’m afraid a rise in salary is___________ just now.

A. out of sight B. out of the question C. out of control D. out of date

Question 8: They laughed a lot last night. The film___________ have been very funny.

A. can B. would C. ought D. must

Question 9: After the test papers ___________to the students in class tomorrow, the students their next assignment.

A. will return – will be given B. will be returned – are given

C. are returning – are giving D. are returned – will be given

Question 10: I have not found the book___________our teacher advised us to read.

A. whom B. which C. who D. when

Question 11: If he had tried his best, he___________accepted to that university.

A. would have B. would have been C. would be D. will be

Question 12: He’d prefer chicken soup rather than eel soup.

A. to have – have B. have – have C. to have – having D. having – to have

Question 13: Barbara is motivated to study she knows that a good education can improve her life.

A. although B. so that C. because D. but

Question 14: My family is the base from which we can go into the world with .

A. confide B. confidence C. confident D. confiding

Question 15: signals such as waving, nodding or shaking of the head also have cultural meanings.

A. Verbal B. Non-verbal C. Visual D. Oral

Question 16: Air is___________mainly of nitrogen and oxygen.

A. created B. consisted C. composed D. included

Question 17: It is important to have someone you can confide___________.

A. from B. to C. in D. with

Question 18: I admired the____________cars at the car show.

A. expensive new German B. new expensive German

C. German expensive new D. new German expensive

Question 19: A quick look would reveal that France has computers.

A. as many twice televisions as B. twice more televisions than

C. twice as many televisions as D. as twice many televisions as

Question 20: Your grades are coming down. You should try to the other students in your class.

A. get out of B. get along with C. keep away from D. keep up with

Question 21: Only when you become a parent___________what true responsibility is.

A. you will understand B. will you understand

C. you understand D. you can understand

Question 22: It is essential that every student___________the exam before attending the course.

A. passes B. passed C. pass D. would pass

Question 23: Mickey: “ ” Minnie: “Oh, thank you. I just got it yesterday”

A. That’s a beautiful dress you are wearing.

B. When did you buy this beautiful dress?

C. Who gave you this beautiful dress?

D. You’ve just bought this beautiful dress, haven’t you?

Question 24: Teacher: “Tom, you’ve written a much better essay this time.” Tom: “ ”

A. Writing? Why? B. Thank you. It’s really encouraging.

C. You’re welcome. D. What did you say? I’m so shy.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the

underlined word(s) in each of the following questions.

Question 25: Many education courses require both oral and written presentations before degrees are awarded.

A. prepared B. spoken C. excellent D. understood

Question 26: Although he is recognized as one of the most brilliant scientists in his field, Professor White cannot seem to make his ideas understood in class.

A. get his ideas down B. recall his ideas

C. summarize his ideas D. get his ideas across

Question 27: Professor Berg was very interested in the diversity of cultures all over the world.

A. variety B. changes C. conservation D. number Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 28: I would be happy to go along with the idea.

A. to disagree with the idea B. to agree with the idea

C. to support the idea D. to approve with the idea

Question 29: He had never experienced such discourtesy towards the president as it occurred at the annual meeting in May. A. politeness B. rudeness C. measurement D. encouragement

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in

each of the following questions.

Question 30: The number of students attending the seminar are smaller than registration numbers.

A. students B. attending C. are D. numbers

Question 31: Preceding by four nice children, the bride and the groom entered the wedding hall.

A. Preceding B. children C. the D. entered

Question 32: The examination will test your ability to understand spoken English, to read non-technical language, and writing correctly.

A. will test B. spoken C. non-technical D. writing

Question 33: The better the weather is, the most crowded the beaches get.

A. better B. is C. most D. get

Question 34: It’s about time you decide whether to enter university or get a job.

A. about B. decide C. to D. get

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct

word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 35 to 44. Speech is one of the most important (35) of communicating .It consists of far more than just making noises . To talk and also (36) to by other people, we have to speak a language ,that is, we have to use combinations of (37) that everyone agrees to stand for a particular object or idea. Communication would be impossible if everyone made up their own language. Learning a language properly is very (38) . The basic (39) of English is not very large, and not only about 2,000 words are needed to speak it quite (40) .But the more idea you can (41) the more precise you can be about their exact meaning. Words are the (42) thing we use in communicating what we want to say. The way we (43) the words is also very important. Our tone of voice can express many emotions and (44) whether we are pleased or angry, for instance.

Question 35: A. reason B. tests C. rules D. ways

Question 36: A. be spoken B. be examined C. be understood D. be talked

Question 37: A. systems B. sounds C. languages D. talks

Question 38: A. easy B. important C. simple D. expensive

Question 39: A. grammar B. word C. vocabulary D. structure

Question 40: A. fluent B. good C. perfect D. well

Question 41: A. need B. grow C. express D. pass

Question 42: A. main B. certain C. full D. most

Question 43: A. talk B. say C. pass D. send

Question 44: A. show B. ask C. understand D. know

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct

answer to each of the questions from 45 to 54. Although speech is the most advanced form of communication, there are many ways of communicating without using speech. Signals, signs, symbols, and gestures may be found in every known culture. The basic function of signal is to impinge upon the environment in such a way that it attracts attention, as, for example, the dots and dashes of a telegraph circuit. Coded to refer to speech, the potential for communication is very great. Less adaptable to the codification of words, signs also contain meaning in and of themselves. A stop sign or a barber pole conveys meaning quickly and conveniently. Symbols are more difficult to describe than either signals or signs because of their intricate relationship with the receiver’s cultural perceptions. In some cultures, applauding in a theater provides performers with an auditory symbol of approval. Gestures such as waving and handshaking also communicate certain cultural messages. Although signals, signs, symbols, and gestures are very useful, they do have a major disadvantage in communication. They usually do not allow ideas to be shared without the sender being directly adjacent to the receiver. Without an exchange of ideas, interaction comes to a halt. As a result, means of communication intended to be used for long distances and extended periods must be based upon speech. To radio, television, and the telephone, one must add fax, paging systems, electronic mail, and the Internet, and no one doubts but that there are more means of communication on the horizon.

Question 45: Which of the following would be the best title for the passage?

A. Gestures B. Signs and signals C. Speech D. Communication

Question 46: What does the author say about speech?

A. It is dependent upon the advances made by inventors.

B. It is the most advanced form of communication.

C. It is necessary for communication to occur.

D. It is the only true form of communication.

Question 47: According to the passage, what is a signal?

A. A form of communication that interrupts the environment.

B. The most difficult form of communication to describe.

C. A form of communication which may be used across long distances.

D. The form of communication most related to cultural perception.

Question 48: The phrase “impinge upon” in paragraph 1 is closest in meaning to

A. prohibit B. intrude C. vary D. improve

Question 49: The word “it” in paragraph refers to .

A. way B. environment C. function D. signal

Question 50: The word “potential” in paragraph 1 could be replaced by .

A. advantage B. possibility C. organization D. range

Question 51: The word “intricate” in paragraph 2 could best be replaced by .

A. inefficient B. complicated C. historical D. uncertain

Question 52: Applauding was cited as an example of .

A. signal B. a sign C. a gesture D. a symbol

Question 53: Why were the telephone, radio, and television invented?

A. Because people were unable to understand signs, signals, and symbols.

B. Because people wanted to communicate across long distances.

C. Because people believed that signs, signals, and symbols were obsolete.

D. Because people wanted new forms of communication.

Question 54: It may be concluded from this passage that .

A. only some cultures have signs, signals, and symbols

B. signs, signals, symbols, and gestures are forms of communication C. symbols are very easy to define and interrupt

D. waving and handshaking are not related to culture

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the

correct answer to each of the questions from 55 to 64. A recent study shows that an unequal share of household chores is still the norm in many households, despite the fact that many more women now have jobs. In a survey of 1,256 people ages between 18 and 65, men said they contributed an average of 37% of the total housework, while the women

estimated their share to be nearly double that, at 70%. This ratio was not affected by whether the woman was working or not. When they were asked what they thought was a fair division of labor, women with jobs felt that housework should be shared equally between male and female partners. Women who did not work outside the home were satisfied to perform 80% - the majority of the household work – if their husbands did

remainder. Research has shown that, if levels increase beyond these percentages, women become unhappy and anxious, and feel they are unimportant. After marriage, a woman is reported to increase her household workload by 14 hours per week, but for men the amount is just 90 minutes. So the division of labor becomes unbalanced, as a man’s share increases much less than the woman’s. It is the inequality and loss of respect, not the actual number of hours, which leads to anxiety and depression. The research describes housework as thankless and unfulfilling. Activities included in the study were cooking, cleaning, shopping, doing laundry, washing up and childcare. Women who have jobs report that they feel overworked by these chores in addition to their professional duties. In contrast, full-time homemakers frequently anticipate going back to work when the children grow up. Distress for this group is caused by losing the teamwork in the marriage. In cases where men perform most of the housework, results were similar. The men also became depressed by the imbalance of labor. The research showed that the least distressed people are those who have equal share, implying that men could perform significantly more chores and even benefit from this. The research concludes “Everybody benefits from sharing the housework. Even for women keeping house, a share division of labor is important. If you decide to stay at home to raise the children, you don’t want to become the servant of the house”.

Question 55: The word remainder in paragraph 2 is closest in meaning to .

A. what is done B. what is fulfilled C. what is left D. what is share

Question 56: Although women think men should share the housework, those who don’t have paid job agree to share of the chores.

A. 14% B. 37% C. 70% D. 80%

Question 57: After getting married, .

A. women have a bigger house B. men do more housework

C. men do less housework D. women do twice as much housework

Question 58: Working women .

A. want their partners to do an equal share B. are anxious and depressed

C. do 80% of the household D. would prefer not to have a job

Question 59: Women who do not have a job become depressed .

A. if they have to do more than half of the housework

B. because they have no respect C. when their husbands do not help them

D. if their husbands do 20% of the chores

Question 60: The word norm in paragraph 1 is closest in meaning to .

A. changing thing B. strange thing C. usual thing D. unequal thing

Question 61: According to the passage, a good relationship is the one in which .

A. men do more housework than women B. women and men divide the housework equally

C. women do 80% of the housework D. women do 14 hours of housework

Question 62: Objects of the survey were .

A. people of a wide range of ages B. married people

C. working people D. unemployed people

Question 63: The word estimated in paragraph 1 is closest in meaning to .

A. wanted B. divided C. hoped D. guessed

Question 64: What is the most suitable heading for the passage?

A. Difficulties of working women B. Unequal housework division

C. Reason for women to be distress D. How to be happy couples

SECTION B (2 points)

I.Finish each of the following sentences in such a way that it means the same as the sentence printed

before it. Write your answers on your answer sheet

Question 1: The play started as soon as we arrived at the theatre.

Hardly...............................................................................

Question 2: The roses are so beautiful that everyone seeing them pays compliments.

They...................................................................................

Question 3: We could see the view of the ocean only after the rain stopped.

Not until............................................................................

Question 4: It was wrong of you not to call the fire brigade at once.

You....................................................................................

Question 5: “If I were in your shoes, I would try to finish the pre-lab report before carrying out the experiment,” said the professor to his research student.

The professor advised......................................................

II: In about 140 words, write a paragraph about some typical features of Vietnamese culture. Write your

paragraph on your answer sheet.

Đáp án:

1.D 2.C 3.D 4.C 5.A 6.D 7.B 8.D 9.D 10.B

11.B 12.A 13.C 14.B 15.B 16.C 17.C 18.A 19.C 20.D

21.B 22.C 23.A 24.B 25.B 24.D 25.B 26.D 27.A 28.A 29.A 30.C

31.A 32.D 33.C 34.B 35.D 36.C 37.B 38.B 39.C 40.D

41.C 42.A 43.B 44.A 45.D 46.B 47.A 48.B 49.D 50.B 

51.B 52.D 53.B 54.B 55.C 56.D 57.B 58.A 59.C 60.C

61.B 62.A 63.D 64.B  

Nguồn:dethithu.net