Đề thi thử môn tiếng Anh THPT Quốc gia năm 2016 - Đề số 5_du học trong tầm tay sưu tầm

Kì thi THPT sắp tới, duhoctrongtamtay sưu tầm một số đề thi giúp các bạn học sinh lớp 12 chuẩn bị kiến thức thật tốt cho kì thi.

Session A:

Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 1: In the 19th century new methods of transportation, in particular canals and railways, _______ for transporting goods from places to places.

A. are developed      B. were developed     C. have been developed      D. had been developed

Question 2: Research has shown that students, especially those in high schools and universities, can learn _______ they do from instructions and textbooks.

A. so many that      B. as much as      C. as many as      D. so much that

Question 3: When students work effectively in a _______ group, they can improve their achievement and satisfaction with their own study.

A. support      B. supporting      C. supportive      D. supportable

Question 4: _______ research team is an effective way to prepare for class preparation of social studies such as history, geography, literature and economics.

A. Form      B. Forms      C. Forming      D. Formed

Question 5: Louis Pasteur invented the process of pasteurization and developed vaccines for several diseases _______ rabies.

A. include      B. included      C. including      D. inclusive

Question 6: Ton That Tung, a pioneer in liver surgery, invented a technique, named after him, for operating _______ the liver.

A. on      B. about      C. for      D. with

Question 7: Tom: “Is your bicycle serviced regularly, Mike?” Mike : “_______”

A. Well, I did it yesterday      B. Yep, every two weeks

C. What did you mean?         D. How dare you?

Question 8: By the age of ten, Helen _______ Braille as well as the manual alphabet and even learned to use the typewriter

A. mastered      B. has mastered      C. had mastered      D. was mastering

Question 9: The number of students wanting to go to St. Andrew’s _______ since Prince William of Whales decided to go there.

A. increase dramatically                     B. dramatically increased

C. has dramatically increased             D. had dramatically increased

Question 10: There will be a cherry blossom festival at the park tomorrow; you _______ spend your day there if you have nothing to do.

A. most      B. will      C. should      D. could

Question 11: _______ you telling me about the trip, I would have never come and missed so much good experience.

A. If it was not for      B. If it hasn’t been for     C. Had it not been for      D. Had if it not been for

Question 12: Blues is a form of music that came from the American South, where slaves on plantations _______ spiritual songs and work music.

A. will sing      B. would sing      C. must sing      D. should have sung

Question 13: The Greensby Tournament in Florida gives the boys an opportunity to play against _______ teams from all over the country.

A. a      B. an      C. the      D. no article

Question 14: There has been an announcement from the Principal that the students will not hear the bell _______ this week as it has broken.

A. ring      B. ringing      C. rang      D. rung

Question 15: Where it’s English_______ mathematics, at Exeter we call our classes Harkness classes and our teachers Harkness teachers

A. or      B. and      C. but      D. so

Question 16: The young students always wish they _______ able to bring cellphone to schools.

A. will be      B. would be      C. will have been      D. would have been

Question 17: Not only _______late, but also he forgot his textbooks.

A. did he turn up      B. he did turn up      C. turn up did he      D. up did he turn

Question 18: Although thunder and lightning are produced at the same time, light waves travel faster _______, so we see the lightening before we hear the thunder.

A. than sound waves do      B. than sound waves are      C. do sound waves      D. sound waves

Question 19: Jane: “Are you interested in scuba diving?” Janet: “_______”

A. Very. Undersea life is being strongly contaminated      B. Very. Undersea life is fascinating

C. Not any. Undersea life is too expensive                      D.Well, things are much different, now

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of the primary stress in each of the following questions.

Question 20: A. actor      B. adult      C. effort      D. area

Question 21: A. affect     B. suffer     C. create    D. defeat

Question 22: A. academic      B. automatic      C. complicated      D. multiracial

Question 23: A. communicate      B. industrialize      C. evaluate      D. characterize

Question 24: A. environmentalis      B. contamination      C. documentary      D. biodiversity

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word/phrases SIMILAR in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 25: People in Korea gave books to schools in Indonesia, and Indonesians taught Koreans a traditional dance. This exchange helped them learn about each other’s culture.

A. giving and receiving things at the same time                          B. trying many different things at the same time

C. the process of changing an amount of one currency               D. an arrangement for two people/parties to me

Question 26: Mobile libraries bring books to children in many small communities. These libraries travel from towns to towns in cars, vans, or trucks.

A. staying in one place                             B. moving from place to place

C. can be bent easily and quickly              D.changing shape or expression easily and often

Question 27: If I say something odd, it’s because I didn’t sleep at all last night. When I get extremely tired, I can sometimes get a bit weird.

A. not be able to participate      B. to set strangely or unusually

C. to be too clever                    D. not be able to concentrate

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 28: Students (A) are not allowed to handle (B) these chemicals (C)if they are under the supervision (D) of a teacher

Question 29: Taking a trip to (A) the foreign country is a (B) good way to practice (C) a second language, but it is (D) too expensive for many people.

Question 30: If you record people (A) spoke a (B) disappearing language, you can (C) keep important information (D) about both the language and its speakers.

Question 32: Parents can help (A) to solve their children’s (B) learn problems by (C) volunteering in (D) the classroom

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word/phrase that best fits each of the numbered blanks

GOING ON A DIET A typical person needs about 1,800 calories per day to stay running.. They keep your organs operating (33)_______ and your brain running. They also keep your body warm. A person gains weight because he or she consumes more calories per day than (34) ________. The only way to lose fat is to reduce the (35) ________ of calories that you consume per day. This is the basic principle (36) ________ going on a diet. Unfortunately, diets don’t work for most people. They do lose weight but then go off the diet and put it back. Building a sensible diet and exercise plan is the key (37) ________ maintaining a consistent weight. You need to figure out how many calories you need in a day and how many you actually (38) ________. The next step is to add exercise (39) ________ you can raise the number of calories you can consume per day. Burning 250 or 500 calories per day can make a big (40) ________. You can ride an exercise bike while you are watching television (41) ________ you can take the stairs instead of the elevator. Find an exercise partner. Exercises can be a lot easier if there is someone to talk to. It’s a good idea to wear firmfitting clothes if you are (42) ________. Tight clothing acts as a reminder of what you are trying to accomplish.

Question 33: A. proper           B. properly      C. improper    D. improperly

Question 34: A. necessity      B. need          C. needed      D. necessary

Question 35: A. number         B. amount       C. deal          D. plenty

Question 36: A. behind          B. beside         C. inside       D. outside

Question 37: A. for                B. with             C. at            D. to

Question 38: A. take off         B. take in         C. take up    D. take away

Question 39: A. as a result     B. so as to       C. so that     D. in as much as

Question 40: A. sense            B. mistake       C. impression D. difference

Question 41: A. and                B. or               C. but            D. so

Question 42: A. on a holiday   B. on a balance C. on either side D. on a diet

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

Amazing Machines! The deepest diving submarine The Japanese research submarine Shinkai 6500 can dive deeper than any other submarine. On August 11, 1989, it went down to a depth of 6,526 meters beneath the ocean’s surface. The submarine in 935 meters long, about the size of a bus and can take up to three people. It is used for ocean research all over the world. The most useful television The Viera is the name of the world’s only digital entertainment device that can go underwater. It is made and sold in Japan. You can listen to your favorite music, or even watch a movie, all from the comfort of your bathtub. And the battery lasts over five hours if you’re planning to spend a long time bathing. You can even use headphones with it – all you’ll need is to find a pair that is waterproof! The smartest monitor The Japanese company EizoNanao has invented a very special computer monitor, called the FlexScan monitor. The FlexScan monitor can stand up to 23 centimeters high, and it can turn almost 180 degrees left or right. It weighs only 4,3kg. What’s more, it can help save electricity. It senses when you have left your computer and turns itself off when you’ve been gone for more than 40 seconds. When you come back, it knows to turns itself back on! The smallest motorcycle A Swedish man named Tom Wiberg built the world’s smallest motorcycle that can be ridden by a person. He calls it the Small Toe. The front wheel is only 1.6 centimeters wide, and the back wheel is 2,2 centimeters wide. The rider sits barely seven centimeters above the ground. In 2003, Wiberg rode his machine for more than ten meters and set a new Guinness World Record for the smallest rideable motorcycle ever built.

Question 43: According to the passage the iRobot vacuum cleaner can clean_______.

A. walls      B. air      C. pets      D. computers

Question 44: According to the passage, Viera is special because_______.

A. it plays very loud music             B. it is made in Japan

C. its battery lasts five hours          D. you can use it underwater

Question 45: According to the passage, the FlexScan monitor is “smart” because_______.

A. it knows when you leave your computer          B. it can turn almost 180 degrees

C. it cleans the air in the room                            D. it can be used underwater

Question 46: According to the passage, Wiberg probably made the world’s smallest motorcycle _______.

A. for the police                                                B. to sell to Swedish motorcycle riders

C. because he wanted to set a new record          D. as a way to travel around the city

Question 47: According to the passage, which machine would a deep-sea photographer probably set?

A. Shinkai 6500      B. iRobot      C. Viera      D. FlexScan

Question 48: According to the passage, what is true about all the machines in the reading?

A. they are very small                 B. they contain computers

C. they are unique in some way    D. you can buy them in stores

Question 49: The word “stages” in the second paragraph mostly means _______/

A. periods      B. phases      C. steps      D. processes

Question 50: The word “waterproof” in the third paragraph means _______.

A. under the water      B. water -repellent      C. water-resistant      D. in deep water

Question 51: The word “senses” in the fourth paragraph closest in meaning to _______.

A. sees      B. hears      C. touches      D. feels

Question 52: The word “barely” in the last paragraph closest in meaning to _______.

A. only just      B. almost not      C. not exactly      D. equally

Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 53: A lot of people think that Angelina Jolie is really hot.

A. beautiful      B. cool      C. unattractive      D. kind

Question 54: “I’m at a loss to how you are going to pass your subjects without studying. All you do is play video game all day.”

A. trying to understand      B. to lose the game      C. to feel like a stranger      D. to know a lot about the area

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions.

Did you ever watch a video on the Internet? Maybe you used YouTube. YouTube is a Web site where people can share their video. Today, YouTube is an important part of the Internet. However, that wasn’t always true. YouTube started with a young man named Jawed Karim and two friends. One day, Karim was on the Internet. He wanted information about the 2004 tsunami in Southeast Asia. He found news stories about it, but he couldn’t find any videos. This gave Karin an idea. He wanted to help people put video on the Internet. Karim told his friends about this idea. Together, they created a company – YouTube. YouTube become a global success. Millions of people around the world visited the Web site. It was clear to Google, another Internet company, that YouTube had a lot of value. Google made a deal. It bought YouTube for $1.65. As a result, YouTube investors and its employees made a lot of money. The three friends who started YouTube were very big investors. Therefore, they made an enormous amount of money. Karim became very rich, and he continued to work toward his Phd. There was something else he wanted to do. He wanted to help young people go into business. He used money and experience to start a new company called Youniversity Ventures. This company helps young people who have good business ideas. It gives them advice and money to start Internet businesses. Milo is one business that students started with the help of Youniversity Ventures. Milo is a shopping Web site. It helps people find products in stores near their homes. Another example is AirBob. This Web site helps people find for video conferences. People in different places can use this site to have business meetings. Karim has some advice for students who want to start business. First, find a successful company. Do a lot of research about the company and the top people in the company. There, copy the way they do things. For students who wants to start Interner business, Karim is probably a very good example to copy.

Question 55: What can be the best title for the passage?

A. Sharing Success on the Internet             B. To be successful on the Internet

C. Support from Youniversity Ventures        D. The best videos from YouTube

Question 56: What does the word “This” in paragraph 2 refers to?

A. the 2004 tsunami in Southeast Asia        B. that he could find no videos

C. the news stories he could find                D. the information of the 2004 tsunami

Question 57: What do people use YouTube for?

A. doing shopping      B. sharing videos      C. starting business      D. finding vacation places

Question 58: How did the YouTube investors make a lot of money?

A. Google bought their YouTube company                    B. They invested a lot of money in Google

C. They made a profit from Youniversity Ventures         D. They sold things on Milo Website

Question 59: Which of the following in NOT mentioned about Karim?

A. He had the original idea of YouTube            B. He created a lot of sample videos for YouTube

C. He earned a lot of money from YouTube     D. He is the owner of Youniversity Ventures

Question 60: YouTube now belongs to _______.

A. Milo      B. Youniversity      C. Google      D. Tokbox

Question 61: Which of the following can replace the word “enormous” in paragraph 4?

A. increasing      B. giant        C. considerable      D. huge

Question 62: What does Youniversity Ventures do?

A. It helps people to get PhDs at famous Universities      B. It buys Internet companies such as Milo

C. It gives people advice and money to start business     D. It helps people find inexpensive vacation places worldwide

Question 63: What kind of Web site is Tokbox?

A. It helps people search vacation places             B. It helps people buy goods and services

C. It helps people find successful businesses       D. It helps people held business meetings

Question 64: What is Karim’s advice for students who want to start business?

A. Get a PhD degree from famous university         B. Copy successful people and companies

C. Give money to Youniversity Ventures               D. Work for successful people and companies

SECTION B (2 points)

I. Finish each of the following sentences in such a way that it means the same as the sentence printed before it

Question 1. The local economy has made great progress for the last five years. => Great process___________________________________________________________ .

Question 2. The teacher had only just come in the room when the fire alarm rang. => Hardly _____________________________________________________________ .

Question 3. “I really don’t think that he’ll attend the meeting tomorrow.” => I doubt ______________________________________________________________ .

Question 4. No other student in his school is as successful as Pat. => Pat is _______________________________________________________________ .

Question 5. To everyone’s surprise, the experiment faileD. => The experiment completely ______________________________________________ .

II. In about 140 words, write a paragraph about ONE OF THE MOST POPULAR FESTIVALS in your culture. You MIGHT use these ideas in your writing: 1. What the festival is 2. What people do during the festival 3. How you like the festival

Đáp án:

1.B 2.C 3.C 4.C 5.C 6.A 7.B 8.C 9.C 10.C 11.C 12.B 13.D 14.A 15.A 16.B 17.A 18.A 19.B 20.B 21.B 22.C 23.D 24.C 25.A 26.B 27.B 28.C 29.A 30.A 31.D 32.B 33.B 34.D 35.B 36.A 37.D 38.B 39.C 40.D 41.B 42.D 43.B 44.D 45.A 46.C 47.A 48.C 49.A 50.B 51.D 52.B 53.C 54.A 55.A 56.B 57.B 58.B 59.B 60.C 61.D 62.C 63.D 64.B

Nguồn:dethithu.net