Đề thi thử môn tiếng Anh THPT Quốc gia năm 2016 - Đề số 4_du học trong tầm tay sưu tầm

Thứ T3,
08/03/2016
Đăng bởi Nhân viên 01

Kì thi THPT sắp tới, duhoctrongtamtay sưu tầm một số đề thi giúp các bạn học sinh lớp 12 chuẩn bị kiến thức thật tốt cho kì thi.

I. PHẦN TRẮC NGHIỆM (64 Câu; 8 điểm)

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Câu 1: A. agreed      B. missed      C. liked      D. watched

Câu 2: A. educate    B. eliminate    C. certificate      D. dedicate

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of the primary stress in each of the following questions.

Câu 3: A. religious      B. performance   C. miserable    D. including

Câu 4: A. decoration   B. temperament  C. opportunity  D. expectation

Câu 5: A. cosmetics   B. investment     C. protection    D. luxury

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Câu 6: He was determined to choose that university because of _______.

A. its reputation is fine      B. its fine reputation     C. it is fine      D. it has a fine reputation

Câu 7: __________, no one was absent from the farewell party last night.

A. Heavily as it rained      B. As it rained heavily     C. Though it rains heavily      D. In spite of the heavily rain

Câu 8: The spy admitted ______ some highly secret information to enemy agents.

A. to have given      B. having been given      C. to have been given      D. having given

Câu 9: The teacher asked students to discuss the situation: “Which is better,supermarkets or traditional markets?” Choose the most suitable response to fill in the blank in the following exchange. Jennifer: “I believe that supermarkets are much better than traditional markets.” Katherine: “_________. Each has its own features.”

A. I couldn’t agree with you more.      B. That’s completely true.

C. I disagree with you.                      D. I can’t help thinking the same.

Câu 10: When it started to snow, he ________ his overcoat.

A. took out      B. put off      C. took off      D. put on

Câu 11: We are going to have a trip to Hanoi Capital. We need to _______arrangements for the trip carefully.

A. do      B. make      C. get      D. pay

Câu 12: Nobody knows why _______ until next week.

A. did the meeting postpone      B. the meeting was postponed

C. was the meeting postponed   D. the meeting postponed

Câu 13: A _______ is money that is paid by a government or other authority in order to help an industry or business, or to pay for a public service.

A. subsidy      B. capital      C. investment      D. salary

Câu 14: The picture ____________ was beautiful

A. she was looking            B. at which she was looking      C. at it she was looking     D. at that she was looking

Câu 16: By the end of this year, Chen ________ English for three years, but he will still need more training and experience before he masters the language.

A. will have been studying      B. has been studying     C. has studied      D. will be studying

Câu 17: It is necessary that a life-guard __________ the summing pool while the children are taking their swimming lessons.

A. monitored      B. monitors      C. monitor      D. monitoring

Câu 18: I don’t think Peter will come with us, ……… ?

A. do I      B. don’t I      C. won’t he      D. will he

Câu 19: George wouldn't have met Mary________ to his brother’s graduation party.

A. hadn't he gone      B. had he not gone     C. if he has not gone      D. if he should not have gone

Câu 20: Eileen and Bernadette are dancing at the discotheque. Choose the most suitable response to fill in the blank in the following exchange. Eileen: You’re a great dancer. I wish I could do half as well as you. Bernadette: ______________. I'm an awful dancer!

A. That's a nice compliment!      B. You've got to be kidding!     C. Oh, thank you very much.      D. You're too kinD.

Câu 21: ________the issue was debated, the more people became involved

A. The more longer      B. The longer      C. The longest      D. The long

Câu 22: ______ she was brought up.

A. It is Paris where      B. It was Paris, where      C. It is in Paris, which      D. It is in Paris that

Câu 23: This morning I bought ________ newspaper and a magazine. The newspaper is in my bag but I don't know where ________ magazine is.

A. a / a      B. a / the      C. the / the    D. the / a

Câu 24: She has just bought ___________.

A. a reddish impressive wood French coffee table                B. an impressive reddish French wood coffee table

C. an impressive French reddish wood table coffee              D. an impressive French wood reddish coffee table

Câu 25: Biogas can be utilized for electricity production, cooking, space heating, water heating, and process heating.

A. reformation      B. sparing      C. increase      D. generation

Câu 26: American children customarily go trick-or-treating on Halloween.

A. inevitably      B. readily      C. happily      D. traditionally

Câu 27: “Edwards seems like a dog with two tails this morning”. Haven’t you heard the news? His wife gave birth to a baby boy early this morning”

A. very proud      B. exhausted      C. extremely dazed      D. extremely pleased

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions.

Câu 28: For most male spiders courtship is a perilous procedure, for they may be eaten by females.

A. complicated      B. dangerous      C. safe      D. peculiar

Câu 29: Names of people in the book were changed to preserve anonymity.

A. reveal      B. conserve      C. presume      D. cover

Choose A, B, C, or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction.

Câu 30: Alaska’s vast areas of untamed wilderness attracts many people who enjoy the outdoors.

A. wilderness      B. untamed      C. enjoy      D. attracts

Câu 31: Manufacturers may use food additives for preserving, to color, or to flavor, or to fortify foods.

A. to flavor      B. fortify foods      C. for preserving      D. many use

Câu 32: Computer science which is considered by some scientists to have a much closer relationship with mathematics than many scientific disciplines.

A. much closer      B. than many      C. which is considered      D. some scientists

Câu 33: If one type of manufacturing expands, it is like that another type will shrink considerably.

A. expands      B. like      C. another      D. considerably

Câu 34: The Pullman strike of 1894 occurred took place during the era of rapid industrialization.

A. place during the era      B. occurred took     C. of rapid      D. industrialization

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 35 to 44.

ACADEMICS AREN’T THE PROBLEM Studies about how students use their time might shed light on whether they face increased academic and financial pressures compared with earlier eras. Based on data about how students are spending time, academic or financial pressures don’t seem to be greater now than a generation ago. The data show that full-time students in all types of colleges study much less now than they did a generation ago - a full 10 hours a week less. Students are also receiving significantly higher grades. So it appears that academic pressures are, in fact, considerably lower than they used to be. In other words, full-time students do not appear to be studying less in order to work more. They appear to be studying less and spending the extra time on leisure activities or fun. It seems hard to imagine that students feeling increased financial pressures would respond by taking more leisure. Based on how students are spending their time then, it doesn’t look as though academic or financial pressures are greater now than a generation ago. The time-use data don’t speak directly to social pressures, and it may well be that these have become more intense lately.In one recent set of data, students reported spending more than 23 hours per week either socializing with friends or playing on the computer for fun. Social activities, in person or on computer, would seem to have become the major focus of campus life. It is hard to tell what kinds of pressures would be associated with this change.

Câu 35: The study’s conclusion that students’ workload now is not greater than before is based on_________.

A. what students achieve with greater load                  B. how students spend their time

C. how students work through college                         D. what college demands from students

Câu 36: Research studies have shown that pressures put on students nowadays are __________.

A. not greater than the past      B. getting ever greater      C. much greater than the past   D. more diversified

Câu 37: Students get higher grades as__________.The time-use data don’t suggest that students feel greater financial pressures, either. When the time savings and lower opportunity costs are factored in, college appears less expensive for most students than it was in the 1960s. And though there are now full-time students working to pay while in college, they study less even when paid work choices are held constantly

A. students study much harder                                              B. academic workload appears more  attractive

C. academic workload appears less demanding                      D. college’s facilities are much better

Câu 38: According to the author, the fact that students have more time for leisure is a proof that_____.

A. financial pressure on students is not a problem

B. academic work disinterests them

C. they are active with extra-curricular activities

D. they cannot find extra jobs

Câu 39: All factors considered, college now seems___________ .

A. more costly      B. ever more expensive      C. much more expensive      D. less expensive

Câu 40: According to the author, the fact that more full-time students are working for pay________.

A. does not change students’ campus life     B. indicates that students are academically pressured

C. is not an indication of pressures               D. shows that students are financially pressured

Câu 41: Students nowadays seem to be studying less and__________.

A. spending more time on leisure      B. spending more time doing odd jobs

C. giving more time to sports            D. taking more extracurricular activities

Câu 42: The word “focus” in the last paragraph can be replaced with__________.

A. central activity      B. primary theme      C. headline      D. biggest importance

Câu 43: The author finds it hard to point out___________.

A. how students’ campus life becomes subject to academic pressure

B. what is associated with the change in students’ campus life

C. the cause to students’ financial pressure

D. how the background of students’ campus life is built

Câu 44: The word “Academics” in the title mostly means___________

A. students’ workload in college                  B. college students and tutors

C. professors and research students           D. graduate students’ workload

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 45 to 54.

Panel painting, common in thirteenth- and fourteenth-century Europe, involved a painstaking, laborious process. Wooden planks were joined, covered with gesso to prepare the surface for painting, and then polished smooth with special tools. On this perfect surface, the artist would sketch a composition with chalk, refine it with inks, and then begin the deliberate process of applying thin layers of egg tempera paint (egg yolk in which pigments are suspended) with small brushes. The successive layering of these meticulously applied paints produced the final translucent colors. Backgrounds or gold were made by carefully applying sheets of gold leaf, and then embellishing of decorating the gold leaf by punching it with a metal rod on which a pattern had been embossed . Every step in the process was slow and deliberate. The quick-drying tempera demanded that the artist know exactly where each stroke be placed before the brush met the panel, and it required the use of fine brushes. It was, therefore, an ideal technique for emphasizing the hard linear edges and pure, fine areas of color that were so much a part of the overall aesthetic of the time. The notion that an artist could or would dash off an idea in a fit of spontaneous inspiration was completely alien to these deliberately produced works. Furthermore, making these paintings was so time-consuming that it demanded assistance. All such work was done by collective enterprise in the workshops.The painter or master who is credited with having created the painting may have designed the work and overseen its production, but it is highly unlikely that the artist’s hand applied every stroke of the brush. More likely, numerous assistants, who had been trained to imitate the artist’s style, applied the paint. The carpenter’s shop probably provided the frame and perhaps supplied the panel, and yet another shop supplied the golD. Thus, not only many hands, but also many shops were involved in the final product. In spite of problems with their condition, restoration, and preservation, many panel paintings have survived, and today many of them are housed in museum collections.

Câu 45: What aspect of panel paintings does the passage mainly discuss?

A. Different styles.      B. Famous examples.      C. Production.      D.Restoration.

Câu 46: According to the passage, what was the first step in making a panel painting?

A. Mixing the paint.      B. Making ink drawings.     C. Preparing the panel.      D. Buying the gold leaf.

Câu 47: The word “it” refers to ________.

A. composition      B. artist      C. chalk      D. surface

Câu 48: The word “deliberate” is closest in meaning to ________.

A. careful      B. decisive      C. unusual      D. natural

Câu 49: Which of the following processes produced the translucent colors found on panel paintings?

A. Applying many layers of paint.      B. Joining wooden planks to form large sheets.

C. Polishing the gesso.                     D. Covering the background with gold leaf.

Câu 50: What characteristic of tempera paint is mentioned in the passage?

A. It has to be applied directly to wood      B. It is difficult to make.     C. It dries quickly.      D. It dissolves easily.

Câu 52: The “collective enterprise” mentioned includes all of the following EXCEPT______.

A. supplying the gold leaf      B. applying the paint     C. selling then painting      D. building the panels

Câu 53: The word “imitate” is closest in meaning to _______.

A. copy      B. believe in      C. promote      D. illustrate

Câu 54: The author mentions all of the following as problems with the survival of panel paintings EXCEPT _______.

A. condition      B. restoration      C. preservation      D. theft

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase for each of the blanks from 55 to 64.

THE POWER OF PACKAGING During shopping trip to your supermarket, you will (55)_____ many similar products. How do manufacturers (56)_____ you to buy their products and not those of another company? By careful packaging! (57)_____ of the boxes and bottles that you see has been carefully designed to appeal to you, personally. Do you care about the environment? Then buy this washing powder; it contains (58)_____ chemicals. Do you want to impress your friends? Buy these trainers; they have a designer label. Before manufacturers market a new product, they spend months discussing the packaging. Then, they try out their ideas on a group of customers. Manufacturers (59)_____ customers will see more than just a box or bottle. They want to convince you that their product ((60)_____ your personality more than any other product in the shop. One psychologist did some interesting (61)_____ .He wanted to (62)_____ how important packaging is. He asked customers to try a certain drink. They all agreed about the taste and quality. Then he secretly poured the same drink into a differently designed bottle. The results changed! People thought this drink tasted much better than the first, (63)_____ both drinks were, in fact, the same! To the researcher’s amazement, people’s opinions depended (64)_____ the design of the bottle.

II. PHẦN VIẾT (2 điểm)

Part I: Finish each of the following sentences in such a way that it means the same as the sentence printed before it.

Question 65: Although I love him, I can’t tolerate his impatience. → Much ……………………………………………………

Question 66: Would you mind not smoking in here? → I’d ………………………………………………………..

Question 67: John missed the ferry because he got up late. → If ....…………………………………… …………………

Question 68: “Don’t forget to check the internet for an application to our college,” the counselor told the students. → The counselor reminded ………………………………

Question 69: People say that nine crew members were lost overboard. → Nine crew members………………………………………

Part II: In about 140 words, write a paragraph about measures for protecting endangered animals

Đáp án:

1.A 2.C 3.C 4.B 5.D 6.B 7.A 8.D 9.C 10.D 11.B 12.B 13.A 14.B 15.A 16.A 17.C 18.A 19.B 20.B 21.B 22.C 23.B 24.B 25.D 26.D 27.D 28.C 29.A 30.D 31.C 32.C 33.B 34.B 35.B 36.A 37.C 38.A 39.D 40.C 41.A 42.A 43.B 44.A 45.C 46.C 47.A 48.A 49.A 50.C 51.B 52.C 53.A 54.D 55.D 56.C 57.D 58.D 59.B 60.A 61.D 62.C 63.A 64.C

Nguồn:dethithu.net

popup

Số lượng:

Tổng tiền: