Đề thi thử môn tiếng Anh THPT Quốc gia năm 2016 - Đề số 3_du học trong tầm tay sưu tầm

Thứ T3,
08/03/2016
Đăng bởi Nhân viên 01

Kì thi THPT sắp tới, duhoctrongtamtay sưu tầm một số đề thi giúp các bạn học sinh lớp 12 chuẩn bị kiến thức thật tốt cho kì thi.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to show the underlined part
that needs correction.
1. So extensive (A) the lakes are that they (B) are viewed as the (C) largest bodies(D) of fresh water in the world.
A. the lakes are B. are viewed as C. largest D. of fresh water
2. The professor was (A) considering (B) postponing the examination until (C) the following week (D) because the students’ confusion.
A. considering B. postponing C. the following week D. because
3. Air pollution, together (A) with littering, (B) are causing (C) many problems (D) in our large, industrial cities today.
A. with B. are C. many D. in our large
4. (A) Schools are (B) important and vital means (C) by which modern education(D) is provided.
A. Schools B. important and vital C. by which D. is provided
5. Manufacturers (A) may use food additives (B) for preserving, to color, or (C) to flavor, or to (D) fortify foods.
A. may use B. for preserving C. to flavor D. fortify foods
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that is CLOSEST in meaning to the underlined part in each of the following questions.
6. They are going to suffer a lot of criticism for increasing bus fare by so much.
A. get into B. stand in with C. come in for D. put across
7. He was one of the most outstanding performers at the live show last night.
A. easy-looking B. important C. well- known D.impressive
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions. 
8. Because Jack defaulted on his loan, the bank took him to court.
A. failed to pay B. paid in full
C. had a bad personality D. was paid much money
9. “The table is too heavy for me to move alone.”
A. light B. easy C. old D. small
10. Polluted water and increased water temperatures have driven many species to the verge of extinction.
A. Enriched B. Contaminated C. Purified D.Strengthened
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word having the underlined part pronounced differently from the rest.
11. A. together B. worthy C. ethnic D. though
12. A. campus B. relax C. locate D.fashion
Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word having the different stress pattern from the rest.
13. A. invaluable B. investigate C. intimacy D.intensity
14. A. description B. counselor C. inspector D.amendment
15. A. cinema B. policeman C. yesterday D.politics
Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to the following question.
16. Nancy can speak French ________ than Jimmy.
A. as fluently B. fluently C. more fluently D. most fluently
17. We bought some _______.
A. German lovely old glasses B. German old lovely glasses 
C. lovely old German glasses D. old lovely German glasses
18. The meeting has been put _______ to Friday as so many people have got the flu.
A. up B. in C. out D. back
19. My uncle was _____ ill last summer; however, fortunately, he is now making a  slow but steady recovery.
A. seriously B. deeply C. fatally D.critically
20. When a fire broke out in the Louvre, at least twenty _______ paintings were destroyed, including two by Picasso.
A. worthless B. priceless C. valueless D. worthy
21. What ________ views do Americans and Asians have about love and marriage?
A. tradition B. traditionally C. traditionalism D.traditional
22. She asked me ______ I was looking at.
A. when B. if C. what D. why
23. ______ his brother, Mike is active and friendly.
A. Alike B. Unlike C. Dislike D. Liking
24. Daisy: “What an attractive hair style you have got, Mary!” - Mary: “_______”
A. Thank you very much! I am afraid. B. You are telling a lie.
C. Thank you for your compliment! D. I don't like your sayings.
25. The train will be leaving in five minutes so you _________ better hurry up.
A. had B. should C.will D. would
26. Dick: “Sorry, Brian is not here.” - Peter: “_________”
A. Would you like to leave a message? B. Can I take a message then?
C. Can I speak to Brian, please? D. Can I leave a message then?
27. She made a list of what to do ______ forget anything.
A. in order to B. so as not to C. so that D. not  to
28. I can’t ______ this noise any longer. I’m going to write a letter of complaint
about this problem. 
A. get back to B. take away from C. put up with D. make out of
29. Members of my family share the ______.
A. housewife B. hometown C. homework D.housework
30. Tom said that he ________ his motorbike the day before.
A. had lost B. lost C. has lost D. lose
31. “Don’t worry about your necklace. Give it to me and I promise to ______ great
care of it.”
A. bring B. take C. keep D. make

32. We are worried ________ the current
situation of environmental pollution in our country.
A. of B. about C. on D. at
33. In Vietnam, two or more __________ may live in a home.
A. generations B. generous C. generalizations D.generators
34. If you want your son to do better on his exams, I suggest he ________ harder.
A. will study B. studies C. would study D. study
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer
sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

Scientists do not yet thoroughly understand just how the body of an individual becomes sensitive to a substance that is harmless or even wholesome for the average person. Milk, wheat, and egg, for example, rank among the most healthful and widely used foods. Yet these foods can cause persons sensitive to them to suffer greatly. At first, the body of the individual is not harmed by coming into contact with the substance. After a varying interval of time, usually longer than a few weeks, the body becomes sensitive to it, and an allergy has begun to develop. Sometimes it's hard to figure out if you have a food allergy, since it can show up so many different ways. Your symptoms could be caused by many other problems.You may have rashes, hives, joint pains mimicking arthritis, headaches, irritability,
or depression. The most common food allergies are to milk, eggs, seafood, wheat,nuts, seeds, chocolate, oranges, and tomatoes. Many of these allergies will not develop if these foods are not fed to an infant until her or his intestines mature at around seven months. Breast milk also tends to be protective. Migraines can be set  off by foods containing tyramine, phenathylamine, monosodium glutamate, or sodium nitrate. Common foods which contain these are chocolate, aged cheeses,sour cream, red wine, pickled herring, chicken livers, avocados, ripe bananas, cured
meats, many Oriental and prepared foods (read the labels!). Some people have been successful in treating their migraines with supplements of B-vitamins, particularly B6 and niacin. Children who are hyperactive may benefit from eliminating food additives, especially colorings, and foods high in salicylates from their diets. A few of these are almonds, green peppers, peaches, tea, grapes. This is the diet made popular by Benjamin Feingold, who has written the book “Why your Child is Hyperactive”. Other researchers have had mixed results when testing whether the
diet is effective.
35. The topic of this passage is _______________.
A. reactions to foods B. food and nutrition C. infants and allergies D. a good diet
36. According to the passage, the difficulty in diagnosing allergies to foods is due to___________.
A. the vast number of different foods we eat
B. lack of a proper treatment plan
C. the similarity of symptoms of the allergy to other problems
D. the use of prepared formula to feed babies
37. The word "symptoms" is closest in meaning to ___________.
A. indications B. diet C. diagnosis D. prescriptions
38. The phrase "set off" is closest in meaning to ___________.
A. relieved B. identified C. avoided D. triggered
39. What can be inferred about babies from this passage?
A. They can eat almost anything.
B. They should have a carefully restricted diet as infants.
C. They gain little benefit from being breast fed.
D. They may become hyperactive if fed solid food too early.
40. The word "hyperactive" is closest in meaning to ___________.
A. overly active B. unusually low activity C. excited D.inquisitive
41. The author states that the reason that infants need to avoid certain foods related
to allergies has to do with the infant's ___________.
A. lack of teeth B. poor metabolism
C. underdeveloped intestinal tract D. inability to swallow solid foods
42. The word "these" refers to ___________.
A. food additives B. food colorings C. innutritious foods D. foods high in sacilates
43. Which of the following was a suggested treatment for migraines in the passage?
A. Eating more ripe bananas B. Avoiding all Oriental foods
C. Getting plenty of sodium nitrate D. Using Vitamin B in addition to a good diet
44. According to the article the Feingold diet is NOT ___________.
A. verified by researchers as being consistently effective
B. available in book form
C. beneficial for hyperactive children
D. designed to eliminate foods containing certain food additives
Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer
sheet to indicate the correct word for each of the blanks.

Reference books are not designed to be read from the first page to the last but
rather to be consulted to answer the questions and provide both general and specific
pieces of information.
One of the most (45) _______-used reference books is a dictionary, which provides information about words. It lists meanings and spellings, (46) _______how a word is pronounced, gives (47) _______of how it is used, may reveal its
origins and also lists synonyms and (48) _______. To help you find the words faster, there are guide words at the top of each page showing the first and last words on that page and of course it (49) _______ to know the alphabet! There may be numerous special sections at the back with (50) _______ about famous people and places, lists of dates and scientific names, etc. There is usually a section at the front (51) _______ how to use the dictionary, which includes the
special abbreviations or signs. An atlas is also a reference book and (52) _______ charts, tables and geographical facts, as well as maps. Political maps locate countries and cities, physical maps show the formation of the land with its mountains and valleys, and economic maps show industries and agriculture. To find a specific place, you need
to look in the (53) _______ at the back of the atlas and the exact position on the map. There are numerous map (54) _______ that you need to know in order to be able to read a map-almost like a special language-and these are explained at the front of the atlas.
45. A. greatly B. mainly C. widely D.largely
46. A. speaks B. tells C. says D. gives
47. A. evidence B. roof C. examples D. cases 
48. A. antonyms B. closest C. opposite D.controversies
49. A. assists B. pays C. helps D.works
50. A. events B. stories C. facts D.materials
51. A. explaining B. interpreting C. suggesting D.presenting
52. A. composes B. includes C. consists D.contains
53. A. foreword B. preface C. complement D. index
54. A. marks B. signs C. signals D.symbols
Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer
sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

Iron production was revolutionized in the early eighteenth century when coke was first used instead of charcoal for refining iron ore. Previously the poor quality of the iron had restricted its use in architecture to items such as chains and tie bars for supporting arches, vaults, and walls. With the improvement in refining ore, it was now possible to make cast-iron beams, columns, and girders. During the nineteenth century further advances were made, notably Bessemer's process for converting iron into steel, which made the material more commercially viable. Iron was rapidly adopted for the construction of bridges, because its strength was far greater than that of stone or timber, but its use in the architecture of buildings developed more slowly. By 1800 a complete internal iron skeleton for buildings had been developed in industrial architecture replacing traditional timber beams, but it generally remained concealed. Apart from its low cost, the appeal of iron as a building material lay in its strength, its resistance to fire, and its potential to span vast areas. As a result, iron became increasingly popular as a structural material for more traditional styles of architecture during the nineteenth century, but it was invariably concealed. Significantly, the use of exposed iron occurred mainly in the new building types spawned by the Industrial Revolution: in factories, warehouses, commercial offices, exhibition hall, and railroad stations, where its practical advantages far outweighed its lack of status. Designers of the railroad stations of the new age explored the potential of iron, covering huge areas with spans that surpassed the great vaults of medieval churches and cathedrals. Paxton's Crystal Palace, designed to house the Great Exhibition of 1851, covered an area of 1.848 feet by 408 feet in prefabricated  units of glass set in iron frames. The Paris Exhibition of 1889 included both the widest span and the greatest height achieved so far with the Halle Des Machines,
spanning 362 feet, and the Eiffel Tower 1,000 feet high. However, these achievements were mocked by the artistic elite of Paris as expensive and ugly follies. Iron, despite its structural advantages, had little aesthetic status. The use of
an exposed iron structure in the more traditional styles of architecture was slower to develop.
55. What does the passage mainly discuss?
A. Advances in iron processing in the eighteenth and nineteenth centuries
B. The effects of the Industrial Revolution on traditional architectural styles
C. Advantages of stone and timber over steel as a building material
D. The evolution of the use of iron in architecture during the 1800's
56. The word "revolutionized" is closest in meaning to _______.
A. quickly started B. gradually opened C. dramatically changed D. carefully examined
57. According to the passage, iron was NOT used for beams, columns, and girders prior to the early eighteenth century because _______.
A. all available iron was needed for other purposes
B. limited mining capability made iron too expensive
C. iron was considered too valuable for use in public buildings
D. the use of charcoal for refining ore produced poor quality iron
58. Iron replaced stone and timber in the building of bridges because iron was considered ______.
A. more beautifulB. new and modern C. much stronger D. easier to transport
59. The word "it" refers to _________.
A. industrial architecture B. internal iron skeleton C. stone D. strength
60. The word "surpassed" is closest in meaning to _______.
A. imitated B. exceeded C. approached D.included
61. According to paragraph 3, the architectural significance of the Halle Des Machines was its _______.
A. wide span B. great height C. unequaled beauty D.prefabricated unites of glass
62. How did the artistic elite mentioned in the passage react to the buildings at the Paris Exhibition?
A. They tried to copy them. B. They ridiculed them.
C. They praised them. D. They refused to pay to see them.
63. It can be inferred that the delayed use of exposed iron structures in traditional styles of architecture is best explained by the _______.
A. impracticality of using iron for small, noncommercial buildings
B. association of iron architecture with the problems of the Industrial Revolution 
C. general belief that iron offered less resistance to fire and harsh weather than traditional materials
D. general perception that iron structures were not aesthetically pleasing
64. The paragraph following the passage most probably discusses _______
A. the gradual inclusion of exposed iron in traditional styles of architecture
B. further improvements in iron processing methods
C. the return to traditional building materials for use in commercial structures
D. the decreased use of stone and timber as a building material
B. Phần viết:
Part I. Finish each of the following sentences in such a way that it means the
same as the sentence printed before it.

65. It wasn’t necessary for you to buy so many chips as you did.
You needn’t ...............................................................................
66. Much as he tried hard, he didn’t succeed in installing the software.
However .............................................................................................
67. He lost his job because he was very lazy.
But ....................................................................................
68. It was not until midnight that he could finish his homework.
Not until .....................................................................................
69. If only I hadn’t bought the secondhand motorbike.
I regret ..............................................................................
Part II. In about 140 words, write a paragraph about why is it important to
protect our environment? What should we do to fulfill this task?

Đáp án:

1.A 2.D 3.B 4.B 5.B 6.C 7.D 8.B 9.A 10.C
11.C 12.C 13.C 14.B 15.B 16.C 17.C 18.D 19.A 20.B
21.D 22.C 23.B 24.C 25.A 26.C 27.B 28.C 29.D 30.A
31.B 32.B 33.A 34.D 35.A 36.C 37.A 38.D 39.B 40.A 
41.C 42.D 43.D 44.A 45.C 46.B 47.C 48.A 49.C 50.C
51.A 52.D 53.D 54.D 55.D 56.C .57.D 58.C 59.B 60.B
61.A 62.B 63.D 64.D 

Nguồn:dethithu.net

popup

Số lượng:

Tổng tiền: