Đề thi thử môn tiếng Anh THPT Quốc gia năm 2016 - Đề số 10_du học trong tầm tay sưu tầm

Kì thi THPT sắp tới, duhoctrongtamtay sưu tầm một số đề thi giúp các bạn học sinh lớp 12 chuẩn bị kiến thức thật tốt cho kì thi.

SECTION A (8 points):

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the words whose pronunciation is different from the others in each of the following questions.

Question 1: A. works              B. stops          C. washes        D. speaks

Question 2: A. amount           B. astound      C. mouthful     D. shoulder

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the rest in the position of the main stress in each of the following questions.

Question 3. A. apply              B. visit                         C. appear                     D. attend

Question 4. A. curriculum      B. kindergarten            C. contaminate            D.conventional

Question 5. A. suspicious       B. marvelous               C. physical                  D. argument

Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer that best completes each unfinished sentence.

Question 6. This is a valuable ................ chair which dates back to the eighteenth century.

A. traditional                           B. old-fashioned          C. antique                    D. ancient

Question 7. Look! The yard is wet. It______ last night.

A. must have rained                B. couldn't have rained

C. must rain                             D. should have rained

Question 8. Last year she earned _______ her brother.

A. twice as much as                B. twice more than

C. twice as many as                 D. twice as more as

Question 9. The girls and flowers ______ he painted were vivid.

A. whose                     B. that                          C. which                     D. who

Question 10. When his alarm went off, he shut it off and slept for ________15 minutes.

A. other                       B. others                      C. another                    D. the others

Question 11. Is it necessary that I _____ here tomorrow?

A. am being                 B. were                        C. be                            D. would be

Question 12. I saw him hiding something in a_______ bag.

A. small plastic black              B. black small plastic

C. small black plastic               D. plastic small black

Question 13.This is the __________spot on which the first pilgrims landed in America.

A. historic                    B. historical                 C. history                     D. historicity

Question 14. She earned a degree in Physics and went on _________ another degree in Mathematics.

A. taking                     B. to take                     C. taken                       D. being taken

Question 15. Those trousers are far too big. Why don’t you have them___?

A. taken on                  B. taken in                   C. taken over               D. taken out

Question 16. So little_______about mathematics that the lecture was completely beyond me. A. I have known      B. I knew               C. do I know              D. did I know

Question 17. I gave the waiter a $50 note and waited for my _________.

A. change                    B. supply                     C. cash                       D. cost

Question 18. I read the contract again and again _________ avoiding making spelling mistakes.

A. in terms of              B. by means of            C. with a view to         D. in view of

Question 19. Van Gogh suffered from depression ______ by overwork and ill-health.

A. brought on              B. coming about          C. taken up                 D. pull through

Question 20. He had spent ____________ time writing an essay on his childhood.

A. a few                      B. a large number of      C. a great deal of       D. many

Question 21. ________he study harder, he will do better in the exam.

A. Should                    B. If                             C. When                      D. Unless

Question 22. When there are small children around, it is better to put breakable ornaments out of _________.

A. reach                       B. hand                        C. place                       D. hold

Question 23. Harry:" ______________" Kate: "Yes. I'd like to buy a computer."

A. Do you look for something?                       B. Good morning. Can I help you?

C. Excuse me. Do you want to buy it?            D. Can you help me buy something?

Question 24. Tom: “ Sorry, I forgot to phone you last night.” -Mary: “________”

A. I have nothing to tell you.                           B. Oh. Poor me!

C. Never mind!                                               D. You was absent - minded.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 25. Whenever Susan invites us to dinner, she customarily prepares a lot of delicious food.

A. naturally                 B. necessarily              C. usually                    D. certainly

Question 26. It is hoped that illiteracy will soon be eradicated in our country as more and more people are struggling against it.

A. evolving                 B. plunging                 C. starting                   D. striving

Question 27. His new yatch is certainly an ostentatious display of his wealth.

A. beautiful                 B. showy                     C. large                        D. expensive

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 28. After writing it, the essay must be duplicated by the student himself and handed

                                A                                 B

in to the department secretary before the end of the month.

  C                                                      D

Question 29. All of the cities in Texas, San Antonio is probably the most picturesque.

                        A                      B                                   C                     D

Question 30. My cousin composes not only the music, but also sings the songs for the maior

                                                A                                B                        C                     D

Broadway musicals.

Question 31. The Indians of the southwestern United States are famous for their beautiful art

      A  

work, especially handmade jewelry cast from silver, carved from stones, or decorations with

  B           C                                                                                                   D

beads and feathers.

Question 32. Although no country has exactly the same folk music as those of any other, it is

                                         A                                                             B                

significant that similar songs exist among widely separated people.

                                             C                D

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 33 to 42.

Environmental Concerns

Earth is the only place we know of in the universe that can support human life. (33) ______ human activities are making the planet less fit to live on. As the western world carries on consuming (34)_______ of the world's resources while half of the world's population do so just to stay (35)_______ we are rapidly destroying the only resource we have (36)________ which all people can survive and prosper. Everywhere fertile soil is (37)______ built on or washed into the sea. Renewable resources are exploited so much that they will never be able to recover (38)______. We discharge pollutants into the atmosphere without any thought of the consequences. As a (39)______, the planet's ability to support people is being reduced at the very time when rising human numbers and consumption are making increasingly heavy demands on it.

The Earth's (40)______ resources are there for us to use. We need food, water, air, energy, medicines, warmth, shelter and minerals to (41)______ us fed, comfortable, healthy and active. If we are sensible in how we use the resources they will last indefinitely. But if we use them wastefully and excessively they will soon (42)_______ and everyone will suffer.

Question 33: A. Still                   B. Despite               C. Yet                     D. Although

Question 34: A. two-thirds         B. two- third            C. two-three           D. two-threes

Question 35: A. survival            B. alive                    C. existent              D. live

Question 36: A. on                     B. at                         C. in                       D. by

Question 37: A. sooner              B. rather                  C. either                  D. neither

Question 38: A. completely        B. quite                    C. greatly                D. utterly

Question 39: A. result                B. product               C. development      D. reaction

Question 40: A. natural              B. real                      C. living                 D. genuine

Question 41: A. stay                   B. keep                    C. maintain             D. hold

Question 42: A. run out             B. run away              C. run up                D. run off

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 43: The aircraft carrier is indispensable in naval operations against sea or shore based enemies.

A. unique                    B. novel                       C. unnecessary                        D. exotic

Question 44. This shouldn’t be too taxing for you.

A. comfortable            B. demanding              C. easy                        D. relaxing

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 45 to 54.

Basic to any understanding of Canada in the 20 years after the Second World War is the country’s impressive population growth. For every three Canadians in 1945, there were over five in 1966. In September 1966 Canada’s population passed the 20 million mark. Most of his surging growth came from natural increase. The depression of the 1930’s and the war had held back marriages, and the catching-up process began after 1945. The baby boom continued through the decade of the 1950’s, producing a population increase of nearly fifteen percent in the five years from 1951 to 1956. This rate of increase had been exceeded only once before settle. Undoubtedly, the good economic conditions of the 1950’s supported a growth in the population, but the expansion also derived from a trend toward earlier marriages and an increase in the average size of families. In 1957 the Canadian birth rate stood at 28 per thousand, one of the highest in the world.

After the peak year of 1957, the birth rate in Canada began to decline. It continued falling until in 1966 it stood at the lowest level in 25 years. Partly this decline reflected the low level of births during the depression and the war, but it was also caused by changes in Canadian society. Young people were staying at school longer; more women were working; young married couples were buying automobiles or houses before starting families; rising living standards were cutting down the size of families.It appeared that Canada was once more falling in step with the trend toward smaller families that had occurred all through the Western world since the time of the Industrial Revolution.

Although the growth in Canada’s population had slowed down by 1966 (the increase in the first half of the 1960’s was only nine percent), another large population wave was coming over the horizon. It would be composed of the children who were born during the period of the high birth rate prior to 1957.

Question 45. What does the passage mainly discuss?

A. Educational changes in Canadian society.

B. Canada during the Second World War.

C. Population trends in postwar Canada.

D. Standards of living in Canada.

Question 46. According to the passage, when did Canada’s baby boom begin?

A. In the decade after 1911                                         B. After 1945

C. During the depression of the 1930’s                       D. In 1966

Question 47. The word “five” in line 2 refers to__________.

A. Canadians               B. years                       C. decades                   D. marriages

Question 48. The word “surging” in line 3 is closest in meaning to__________.

A. new                        B. extra                        C. accelerating             D. surprising

Question 49. The author suggests that in Canada during the 1950’s____.

A. the urban population decreased rapidly      B. fewer people married

C. economic conditions were poor                  D. the birth rate was very high

Question 50. The word “trend” in line 8 is closest in meaning to__________.

A. tendency                 B. aim              C. growth                    D. directive

Question 51. The word “peak” in line 11 is closest in meaning to___________.

A. pointed                   B. dismal         C. mountain                 D. maximum

Question 52. When was the birth rate in Canada at its lowest postwar level?

A. 1966                       B. 1957                       C. 1956                       D. 1951

Question 53. The author mentions all of the following as causes of declines in population growth after 1957 EXCEPT__________.

A. people being better educated                      B. people getting married earlier

C. better standards of living                             D. couples buying houses

Question 54. It can be inferred from the passage that before the Industrial Revolution _________.

A. families were larger                                    B. population statistics were unreliable

C. the population grew steadily.                      D. economic conditions were bad

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 55 to 64.

Ethology is concerned with the study of adaptive, or survival, value of behavior and its Evolutionary history. Ethological theory began to be applied to research on children in the1960’s but has become even more influential today. The origins of ethology can be traced to the work of Darwin. Its modern foundations were laid by two European zoologists, Konrad Lorenz and Niko Tinbergen.

Watching the behaviors diverse animal species in their natural habitats, Lorenz, and Tinbergen observed behavior patterns that promote survival. The most well-known of these is imprinting, the early following behavior of certain baby birds that ensures that the young will stay close to their mother and be fed and protected from danger. Imprinting takes place during an early, restricted time period of development. If the mother goose is not present during this time, but an object resembling her in important features is, young goslings may imprint on it instead . Observations of imprinting led to major concept that has been applied in child development” the critical period . It refers to a limited times span during which the child is biologically prepared to acquire certain adaptive behaviors but needs the support of suitably stimulating environment. Many researchers have conducted studies to find out whether complex cognitive and social behaviors must be learned during restricted time periods. for example, if children are deprived of adequate food or physical and social stimulation during the early years of life, will their intelligence be permanently impaired? If language is not mastered during the preschool years, is the child’s capacity to acquire it reduced?

Inspired by observations of imprinting, in 1969 the British psychoanalyst John Bowlby applied ethological theory to the understanding of the relationship between an infant and its parents. He argued that attachment behaviors of babies, such as smiling, babbling, grasping, and crying, are built-in social signals that encourage the parents to approach, care for, and interact with the baby. By keeping a parent near, these behaviors help ensure that the baby will be fed, protected from danger, and provided with the stimulation and affection necessary for healthy growth. The development of attachment in human infants is a lengthy process involving changes in psychological structures that lead to a deep affectional tie between parent and baby.

Question 55: What was Darwin’s contribution to ethology?

A. Darwin was the first person to apply ethological theory to children.

B. Darwin’s work provided the basis for ethology.

C. Darwin was the professor who taught Lorenz and Tinbergen.

D. Darwin improved on the original principles of ethology.

Question 56: The word “foundations” in line 4 is closest in meaning to______.

A. institutions              B. inventions               C. discoveries              D. researches

Question 57: The word “ensures” in line 7 is closest in meaning to __________.

A. assumes                  B. guarantees               C. proves                    D. teaches

Question 58: According to the passage, if a mother goose is not present during the time period when imprinting takes place, which of the following will most likely occur?

A. The mother will later imprint on the gosling.

B. The gosling may not find a mate when it matures.

C. The gosling will not imprint on any object.

D. The gosling may imprint on another object.

Question 59: The word “He” in line 19 refers to __________.

A. an infant                 B. a psychoanalyst                  C. parent                      D. a baby

Question 60: The word “acquire” in line 12 is closest in meaning to __________.

A. gain                        B. reach                       C. have                        D. work

Question 61: The author mentions all of the following as attachment behaviors of human infants EXCEPT__________.

A. smiling                    B. crying                     C. eating                      D. grasping

Question 62: According to the passage, attachment behaviors of infants are intended to___________.

A. prepare the infant to cope with separation

B. provide the infant with a means of self-stimulation

C. allow the infant to become imprinted on objects that resemble the parent

D. get the physical, emotional and social needs of the infant met

Question 63: The phrase “affectional tie” in line 24 is closest in meaning to _________.

A. behavioral change                          B. psychological need

C. cognitive development                     D. emotional attachment

Question 64: It can be inferred from the passage that ethological theory assumes that __________.

A. failure to imprint has no influence on intelligence

B. to learn about human behavior only human subjects should be studied

C. there are similarities between animal and human behavior

D. the notion of critical periods applies only to animals

 

SECTION B (2 points):

I.Finish each of the following sentences in such a way that it means the same as the sentence printed before it.Write your answers on your answer sheet.(0.5points)

Question 1: It is said that the Great Pyramid of Giza was built over a 20-year period.

The Great Pyramid of Giza ………………………………………………………

Question 2: Mary started learning English 3 years ago.

Mary has .............................................................................. …..

Question 3: Mr. Smith knew little about the Internet, so he didn’t invest into any computer companies.

Had ……………………………………………………………………..................

Question 4: We can’t have breakfast in the garden because it is very cold.

It is so……………………………………………………………………………………..

Question 5: Immediately after his arrival, things went wrong. Hardly……………………………………………………………………….

II. In about 140 words, write a paragraph about the benefits of playing sports. Write your paragraph on your answer sheet.(1,5 points).

The following prompts might be helpful to you.

 - Keeping fit and healthy

 - Entertaining and relaxing

 - Earning money

 

----------- THE END ----------

Đáp án:

1.C 2.D 3.B 4.B 5.A 6.C 7.A 8.A 9.B 10.C
11.C 12.C 13.A 14.B 15.B 16.D 17.A 18.C 19.A 20.C
21.A 22.A 23.B 24.C 25.C 26.D 27.B 28.A 29.A 30.A
31.D 32.B 33.C 34.A 35.B 36.D 37.C 38.A 39.A 40.A
41.B 42.A 43.C 44.C 45.C 46.B 47.A 48.C 49.D 50.A
51.D 52.A 53.B 54.A 55.B 56.A 57.B 58.D 59.B 60.A
61.C 62.D 63.D 64.C

Nguồn:sưu tầm trên internet